Náš největší úspěch není v tom, že nepadneme, ale v tom, že vždy vstaneme, kdykoli padneme.

pondělí 16. prosince 2013

Rychlý celozrnný chléb

Krásný pondělní den přeji :)
přicházím k vám s dalším receptem, tentokráte na chléb :)
Upraveno dle mého:
  • 375 g jakékoliv celozrnné mouky (dnes jsem použila 150 g žitné a 150 g pšeničné, 75 g konopné mouky)
  • 125 g vloček (60 g ovesných a 65 pšeničných)
  • spoustu semínek (dýňová, slunečnicová, konopná, sezamová, lněná)
  • vlašské ořechy (miluju v chlebu ořechy)
  • 250 ml podmáslí
  • 250 ml vody
  • lžička soli
  • lžička sody
  • lžíce melasy/medu
Postup:
Nejdříve smícháme suché suroviny a poté zalejeme podmáslím, vodou, přidáme lžíci sladidla a promícháme. Dáme péct na 220 stupňů do vyhřáté trouby na 20 minut, poté snížíme na 200 stupňů a dopékáme 25-30 minut. Díky použité melase/medu a podmáslí je chléb hodně tmavý, není spálený :)

Dobrou chuť :)






9 komentářů:

  1. Vypada pekne, je hodne tmavy. Ja ikdyz dela z celozrnne mouky, tak je vzdy svetlejsi :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je hodně tmavý právě díky tomu podmáslí a melase/medu :), ale na chuti mu to opravdu neubírá :)

      Vymazat
  2. Muzu misto podmasli pouzit kefirove mleko nebo ho nahradit jen vodou?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si myslím, že by v tom neměl být problém :) Mi osobně kefír a podmáslí chutná dost podobně, takže to v tom chlebu dle mého nepůjde poznat :). Jen s vodou jsem ho nezkoušela, takže to moc neporadím :(.

      Vymazat
  3. Lze jej udělat i v polovičním množství do menší formy?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím si, že určitě, neměl by být problém :)

      Vymazat
    2. a dá se použít použe žitná mouka a vločky nebo raději doporučujete mouky zkombinovat?

      Vymazat
    3. Jestli máte jen žitnou mouku, tak bych to nechala jen tak, ale jestli máte i jiné, tak bych nakombinovala :) Určitě to ale není nutnost, myslím si, že chleba bude vynikající i tak :)

      Vymazat
  4. podobný recept používám už dlouho a je opravdu supr. Chléb je chutný a vydrží déle než ty z obchodu. Jen jedna věc...stává se vám, že vlašské ořechy v chlebu zezelenají? Nic tomu není, jen nepůsobí dobře pro oči. :/ Díky za zkušenosti :) Katka

    OdpovědětVymazat

Děkuji za jakýkoliv komentář :), reaguji na ně zde na blogu.