Krásný pondělní den přeji :)
přicházím k vám s dalším receptem, tentokráte na chléb :)
Upraveno dle mého:
- 375 g jakékoliv celozrnné mouky (dnes jsem použila 150 g žitné a 150 g pšeničné, 75 g konopné mouky)
- 125 g vloček (60 g ovesných a 65 pšeničných)
- spoustu semínek (dýňová, slunečnicová, konopná, sezamová, lněná)
- vlašské ořechy (miluju v chlebu ořechy)
- 250 ml podmáslí
- 250 ml vody
- lžička soli
- lžička sody
- lžíce melasy/medu
Postup:
Nejdříve smícháme suché suroviny a poté zalejeme podmáslím, vodou, přidáme lžíci sladidla a promícháme. Dáme péct na 220 stupňů do vyhřáté trouby na 20 minut, poté snížíme na 200 stupňů a dopékáme 25-30 minut. Díky použité melase/medu a podmáslí je chléb hodně tmavý, není spálený :)
Dobrou chuť :) |
Vypada pekne, je hodne tmavy. Ja ikdyz dela z celozrnne mouky, tak je vzdy svetlejsi :)
OdpovědětVymazatJe hodně tmavý právě díky tomu podmáslí a melase/medu :), ale na chuti mu to opravdu neubírá :)
VymazatMuzu misto podmasli pouzit kefirove mleko nebo ho nahradit jen vodou?
OdpovědětVymazatJá si myslím, že by v tom neměl být problém :) Mi osobně kefír a podmáslí chutná dost podobně, takže to v tom chlebu dle mého nepůjde poznat :). Jen s vodou jsem ho nezkoušela, takže to moc neporadím :(.
VymazatLze jej udělat i v polovičním množství do menší formy?
OdpovědětVymazatMyslím si, že určitě, neměl by být problém :)
Vymazata dá se použít použe žitná mouka a vločky nebo raději doporučujete mouky zkombinovat?
VymazatJestli máte jen žitnou mouku, tak bych to nechala jen tak, ale jestli máte i jiné, tak bych nakombinovala :) Určitě to ale není nutnost, myslím si, že chleba bude vynikající i tak :)
Vymazatpodobný recept používám už dlouho a je opravdu supr. Chléb je chutný a vydrží déle než ty z obchodu. Jen jedna věc...stává se vám, že vlašské ořechy v chlebu zezelenají? Nic tomu není, jen nepůsobí dobře pro oči. :/ Díky za zkušenosti :) Katka
OdpovědětVymazat