Náš největší úspěch není v tom, že nepadneme, ale v tom, že vždy vstaneme, kdykoli padneme.

neděle 8. prosince 2013

P90X

Ahoj,
jak se máte? :) Dnes bych se chtěla zaměřit na to, co momentálně cvičím. Nacházím se na konci sedmého týdne cvičebního programu P90X. Věřím, že většina z vás o něm již slyšela, ale pro ty nezasvěcené bych chtěla tento program přiblížit.

Zdroj: http://hannahshaner.com/2013/07/18/p90x-week-2/

 
Cvičební program vede sympatický a charismatický americký fitness trenér Tony Horton.  Program je rozdělen na tři měsíce a cvičí se 6 dní v týdnu (sedmý je možný mít volný nebo si dát strečink). V případě tohoto programu je možné si vybrat ze tří variant (lean, classic a double)...Lean je spíše pro lidi, co chtějí hubnout (je zařazeno více kardia), classic pro ty, co  chtějí spíše nabrat svalovou hmotu a double je dvoufázový trénink. Já si vybrala verzi double. A co ke cvičení budete potřebovat? Nějaké ty činky, hrazdu či expander, vhodnou obuv, podložku, židli a pití. Toť vše :) Já osobně cviky na hrazdě nahrazuji cviky s činkami či gumou. Někteří tvrdí, že to není ono, ale mi osobně to takhle vyhovuje.
Na tomto programu zejména oceňuji jeho pestrost. Takřka každý den se cvičí něco jiného.  Verze double se skládá z 11 videí. Konkrétně se jedná o:
 
Chest & Back - první cvičení P90X a málem mne zabilo :D Kombinují se zde různé varianty kliků (jelikož mám docela dost slabé ruce, při tomto videu trpěly) a cviky na záda jak s činkou, tak na hrazdě (v mém případě jen s činkou nebo gumou). V případě kliků se využívá i židle.
 
Plyometrics - zde si dá člověk řádně do těla, video je plné různého skákání, se suchým trikem rozhodně končit nebudete. Patří mezi mé velmi oblíbené. 
 
Shoulders & Arms - jak z nadpisu vypovídá, zde člověk procvičí ramena a ruce celkově. Vždy se ve dvou kolech procvičí dané cviky na ramena, biceps a triceps (využívá se zde i židle).
 
Yoga X - tady si myslím, že se nemá cenu moc rozepisovat, jedná se o klasickou jogu, pro někoho může být až moc dlouhá (trvá cca 1,5 hodiny), některé pozice jsou opravdu krkolomné, ale jinak je to moc fajn :)
 
Legs & Back - zde dochází vždy ke kombinaci 2 různých cviků na nohy a jednoho na záda, i zde se využívají jak činky, tak i hrazda a židle.
 
Kenpo X - další velmi zábavné cvičení, které je plné různých kopů, boxování, člověk se u toho pořádně vyřádí.
 
X Stretch - tento strečink mne velmi baví, příjemně se u toho protáhnu a hodinka velmi rychle uběhne ani nevím jak.
 
Core Synergistics - jak z nadpisu vypovídá, zde se cviky zaměřují zejména na core, používají se i činky
 
Chest, Shoulders, & Triceps - i zde dochází ke kombinaci různých kliků (ani jsem nevěděla, že je takové množství různých variant), cviků na ramena a triceps (využívá se zde i židle)
 
Back & Biceps - zde dochází ke kombinaci cviků na záda a biceps, také patří mezi mé oblíbené :). Je zapotřebí činek a hrazdy.
 
Cardio X - toto cvičení je kombinací cviků z jogy, kenpa X a plyometrics. V případě double fáze je toto kardio ve druhém měsíci zařazováno třikrát týdně a ve třetím měsíci čtyřikrát. Oproti ostatním videím mi přijde nejméně náročné (samozřejmě kromě strečinku) 
 
Ab Ripper X - 15 minutové video na potrápení bříška, které se cvičí 3krát týdně, pro zpestření ho občas nahrazuji videem z programu ChaLean extreme abs (vřele doporučuji někdy vyzkoušet)
 
Jednotlivá videa většinou začínají dvou až tříminutovým rozehřátím, pořádným strečinkem a pak hlavní částí, následuje opět strečink. Vždy se u jednotlivého cvičení můžeme setkat se třemi či čtyřmi různými cvičenci.
 
Za mne má program určitě 5 hvězd a co vy? Už jste ho zkoušeli nebo se na něj chystáte? Jak se vám líbil/líbí?:)
 
PS: Vyšlo už i P90X2, na které se chystám v příštím roce, bohužel je více náročné na vybavení, ale nebudu si pořizovat vše. A 10.12. má vyjít dokonce P90X3, které se má sestávat z půl hodinových cvičení (asi inspirace u programu Focus T25, o kterém se někdy v budoucnu také zmíním)

2 komentáře:

  1. Slyšela jsem o tom mockrát, ale ještě to nezkoušela, ... ale po tomto přiblížení se na to chystám :) (Teď ještě to někde stáhnout - jsem na to antitalent, nebo koupit :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem na to podobný antitalent, ještěže mám tak hodného přítele O:) :D Já za sebou moc cvičebních programů nemám, ale tento mne fakt baví :), takže určitě zkus :)

      Vymazat

Děkuji za jakýkoliv komentář :), reaguji na ně zde na blogu.