Náš největší úspěch není v tom, že nepadneme, ale v tom, že vždy vstaneme, kdykoli padneme.

pondělí 16. prosince 2013

Ortorexie a já

Krásný den všem čtenářům :)
Dneska přicházím s vážnějším tématem a to ortorexií. Pod jedním článkem jsem anonymem byla "obviněna" z toho, že mám hezky našlápnuto k ortorexii (nevím proč se komentář neobjevil pod článkem, nemám zakázané anonymy), tak mi to vnuklo myšlenku na samotný článek.
O co konkrétně se tedy jedná? Jde o složeninu dvou řeckých slov (orthos=správný a orexis=chuť), kterou poprvé použil americký lékař Steven Bratman v roce 1996 (takže se jedná o docela nový pojem).
 
Podle Jana Kulhánka nemocní ortorexií:
  • jsou radikálními odpůrci  hnojených a geneticky upravovaných potravin bez použití chemických konzervantů a barviv
  • se orientují zejména na bio potraviny (extrémně odmítají veškeré ostatní potraviny)
  •  dochází u nich časem k zužování tzv. povolených potravin (ani bio potraviny nemusí být přece vždy bezpečné, záleží na výrobci, způsobu výroby, zda byly dodrženy opravdu všechny bio postupy)
  • tzv. nezdravé potraviny proměňují na jedy, kterými by se po jejich požití jistě otrávili nebo by určitě vážně onemocněli.  (Zdroj: http://www.idealni.cz/clanek_show.asp?id=2251)
zdroj: http://www.miss-pepper.cz/
 
 
Dále sem můžeme zařadit např. tyto příznaky:
zdroj: http://www.vitalia.cz/
 
Jak si tak procházím jednotlivé příznaky, opravdu nemám pocit, že bych splňovala byť jen jeden :D...Na biopotraviny si opravdu nepotrpím, neboť jim ani nevěřím a jsou mnohdy zbytečně předražené, v restauracích se stravuji normálně a výčitkami svědomí opravdu netrpím, i když toho někdy sním víc než by mi stačilo. Také jsem byla nařčena z clean stravy, protože si peču vlastní pečivo :D Anonyme, neboj, jím i kupované, jen v menší míře, protože to moje je prostě lepší :)... 
Takže samozvaní psychologové by si nejdřív o dané problematice měli něco zjistit :)
 
 
Co vy a ortorexie? Splňujete nějaký příznak? Znáte v okolí někoho, kdo tím trpí?
 

 

10 komentářů:

  1. Někdy mi přijde, že jsou lidi jak blbí už. :-) Někde něco slyšeli, hned jim něco nějak připadá a hned píšou blogerům, že mají takovou či makovou chorobu a měli by se pomalu léčit, přitom se nezmůžou na jediný rozumný argument. Přestávám se divit holkám, co pořád lamentujou nad anonymy. Mně něco takové párkrát přijít, tak si je snad najdu a zaškrtím. :-D
    Myslím, že péct si vlastní pečivo je skvělé a vůbec být takhle soběstačný. Jsme zvyklí, že dostaneme všechno možné v supermarketu. Pak ženské dělaj rajskou z kečupu, protože je to snazší než se dělat s rajčatama a podobně to je s polévkama, já ty pytlíkové nemůžu ani cítit.
    Akorát nevím, jak to dlouhodobě s pečivem vyjde finančně, to bys mi mohla i říct ty. :-) Moc se mi líbí ten tvůj "rychlý" :-) chleba. Už dlouho chci upéct vlastní, ale pořád byly výmluvy. :-D Až na to ale dojde, bude to podle tvého receptu. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chybí mi tu tlačítko to se mi líbí :D...fakt jsi to napsala velmi výštižně a pěkně :)...Ono se hlavně velmi těžko usuzuje z pár vět, co o sobě člověk napíše na netu, ale jak jde vidět, někoho lze odsoudit velmi rychle :/...Hlavně jsem student a mám moře volného času, je mi jasné, že až budu pracovat, tak budu méně vařit a péct, takže si toho teď dosyta užívám :).
      Tyjo, tak jak to vyjde cenově ti asi moc nepovím :/. Mi se hlavně líbí, že si tam pokaždé můžu dát jiná semínka a namixovat mouky dle libosti (resp. se tam dobře spotřebovávají zbytky :D a je to vždy jedlé a dobré :). Jestli se do něj pustíš, tak dej určitě vědět, jak ti chutnal, snad nezklame :)

      Vymazat
  2. Třeba se to tak někomu může zdát, ale já zase naopak chápu, že sem přidáváš hlavně články a třeba recepty, které se týkají více zdravého životního stylu - patří to sem a k tobě. Pak to možná může vypadat, že se více zaměřuješ na jeden typ jídla apod., ale myslela jsem, že je snad všem jasné, že je to prostě v rámci blogu a jeho určení ... bohužel ne :) Ale aspoň jsem se dozvěděla něco nového o této nemoci :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě, budu mít stránku zdravě s úsměvem a psát tu, jak jsem si na fesťáku dala přemaštěný langoš a pošmákla jsem si na něm :D, zapila to kofolou a jako dezert si dala zmrzlinu :D :D nebo jak jsem si u rodičů dala pořádný kus kachny (tu fakt miluju) se zelím a bramborem :))...Myslela jsem si, že všem bude jasné, že tu prostě budu dávat tipy na zdravá jídla, nějaký ten jídelníček, věci ze světa sportu atd., to jsem se ovšem zmýlila no :(...Tak bych se asi měla jít léčit :D...Jeee, tak aspoň nějaký účel to splnilo, je fajn, že ses aspoň něco nového o této nemoci dozvěděla :))

      Vymazat
  3. Ach ti anonymové. Některé jejich reakce jsou opravdu úsměvné. :) Vůbec nic si z toho nedělej. Bude se to objevovat zas a stále, ale vždycky to je jen ze závisti. :)
    Komentář se ti asi neobjevil pod článkem, protože ti spadl do spamu. (Na bloggeru v levém sloupci rozklikni Komentáře a hned pod tím Spam :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jeee, máš pravdu je to tam :O...Koukám, že se tu dozvím ještě spoustu nových věcí :)...To tam padá proto, že je to od anonyma? Resp. do spamu padají všechny komenty od anonymů?
      Ono hlavně bloguju sotva něco lehce přes týden, zase tolik článků tu nemám, ale už jen z toho mála je možné člověka odsoudit, fakt mi to rozum nebere, ale budiž. Holt každý je nějaký no :/

      Vymazat
  4. Hale, já možná něco málo splňuju.. ale né nějak extra, třeba bio nekupuju téměř vůbec. Jenom mi nakupování trvá dlouho, neboť mám zapnutou aplikaci Éčka v mobilu a kontroluju si, co vlastně kupuju..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak ono je fajn mít přehled o tom co člověk kupuje, pokud to nějak chorobně nepřehání :)

      Vymazat
  5. to já zase v bio věřím, myslím ale že na biu hlavně záleží při výběru masa, vajec a živočišných výrobků. Jelikož je rozdíl když kráva se může vesele pást na trávě a nebo jenom ležet jako zfetovaná ve chlévě. Bohužel boháč nejsem, takže bio nekupuju, jenom to co si vypěstuju tak mám bio nebo některý potraviny se ani nedají koupit než bio.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto jsem ráda, že já a i přítel pocházíme z vesnice, takže vajíčka máme v 99% domácí, kupu ovoce a zeleniny též i třeba brambory :)...Tohle bio beru :D...Jasně, jestli jde něco sehnat jen bio, tak si to koupím, ale když mám výběr stejné potraviny mezi biem a "normálním", tak sáhnu po "normálním", protože je to levnější, jak sama uvádíš, taky nejsem boháč :)...Mít nadstandardní plat, tak asi možná uvažuju jinak :)

      Vymazat

Děkuji za jakýkoliv komentář :), reaguji na ně zde na blogu.