Náš největší úspěch není v tom, že nepadneme, ale v tom, že vždy vstaneme, kdykoli padneme.

úterý 10. prosince 2013

Amaranth

Nazdárek :),
přicházím k vám s novou rubrikou a to "potravinou týdne"...Řekla jsem si, že vám jednou týdně představím nějakou potravinu, která se dle mého v našich podmínkách moc nekonzumuje, přitom to je velká škoda.
Dnes přicházím s amaranthem. Nevím, zda ho všichni znáte, ale jedná se o úžasnou přílohu, kterou nejčastěji kombinuji např. s kuskusem či bulgurem. Používá se však i na přípravu rizot, salátů, kombinuje se s rýží, zeleninou, obilovinami, dají se z něj připravovat i kaše, dezerty, skvěle také zahušťuje polévky.
Co tedy amaranth je a odkud pochází?
Amaranth byl pěstován již před 7. tisíci lety ve Střední Americe (jeho prvenství lze přiřadit mayské civilizaci). V současné době se už pěstuje po celém světě přičemž v oblastech Afriky, Karibiku a Asie (Čína,Vietnam, Malaysie) se používá stále zejména jeho listová část  jako zelenina do salátů, do směsí s masem a kořením.
Já se však budu zabývat zrny amaranthu, která jsou bohatá na bílkoviny, vitamíny B2, C,  E, dále na draslík, hořčík, křemík, nikl, zinek, vápník, železo a nenasycené mastné kyseliny.
Amaranth má blahodárné účinky (protirakovinné, antivirové, antioxidační) na lidský organismus, také podporuje regeneraci a tvorbu mozkových buněk, pomáhá při zácpě, prospívá srdci, játrům, snižuje cholesterol, mírní komplikace spojené s cukrovkou. (informace čerpány z : http://amaranth.cz/, http://www.energyvita.cz/amaranth-zrno-bio-500g-countrylife/d-71646/)
Co vy a amaranth? Zkoušeli jste ho někdy?:) Jestli ne, tak neváhejte a běžte do něj. Pozitivních stránek má víc než dost.



Nutriční hodnoty ve 100g:
Energie 1553 kJ (371kcal)
Bílkoviny: 13,6g
Sacharidy: 65,3g (z toho cukry 1,7 g)
Tuky: 7,0g (z toho nasycené mastné kyseliny 1,5 g)
Vláknina: 6,7 g
Sodík: 4mg






Amaranth v suchém stavu
 

A tady již po uvaření :)

2 komentáře:

  1. amarnt ten já ráda, přidávám ho taky různě k rýži, jáhlám, pohance. samostatně jsem ho, ale nikdy nejedla. Dochucuješ ho něčím?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ho měla jako přílohu ke směsi z masa, zeleniny a loupaných rajčat O:) :)...Nejraději si ho dávám k nějaké omáčce, která ho dochutí, ale jinak používám třeba bylinkovou sůl :)

      Vymazat

Děkuji za jakýkoliv komentář :), reaguji na ně zde na blogu.