Náš největší úspěch není v tom, že nepadneme, ale v tom, že vždy vstaneme, kdykoli padneme.

čtvrtek 6. února 2014

První měsíc s Insanity

Kdo by neznal charismatického a nádherného chlapa jménem Shauna T. a jeho skvělé workouty :) Jestli o něm přeci jen nevíte, přicházím k Vám s kratší recenzí na první měsíc jeho cvičebního programu Insanity. Jak tak koukám na "rozvrh", první měsíc byla procházka růžovou zahradou oproti tomu co přijde teď :D...Momentálně se tedy nacházím v tzv. "recovery week"..ale hezky popořadě...
Zdroj: http://andrewpavelski.com/
Insanity je založeno na  intervalovém tréninku (tzv. HIIT), kdy jedete naplno 3-4 minuty (záleží také na daném workoutu) a poté 30 sekund odpočíváte. Tento program slibuje zvýšení kondice a hubnutí. Já si ho vybrala z prvního důvodu :) A že vám dá Shaun řádně do těla. Do začátku programu jsem si myslela, že jsem na tom s kondičkou dobře, po prvním fit testu a videu jsem však byla vyvedena z omylu :D...
Musím však říct, že kondička jde opravdu nahoru (viz. srovnání dvou fit testů zde: http://zdravesusmevem.blogspot.cz/2014/01/fit-test-z-insanity.html ). Na začátek musím ale říct, že toto cvičení určitě nedoporučuji začátečníkům!!! Je to opravdu fyzicky náročné. A taky nepřeceňujte své síly a dělejte si pauzy, kdy uznáte za vhodné (také to tam zdůrazňují)
Jak to vypadá se samotným programem?
Insanity se cvičí 6 dní v týdnu v prvním měsíci cca po dobu 30-50 minut, dále přijde recovery week, kdy se cvičí stejné video po dobu 6 dní v době cca 36 minut. Každé cvičení začíná rozehřátím, které se skládá ze 3 kol. V každém kole byste měli zrychlit odcvičení jednotlivých cviků, následuje několikaminutový stretching (u kterého už ze mě lije jak z vola :D), intervaly cviků a konečný stretching.
První měsíc se tedy skládá z:
fit testu - zde je krátké zahřátí, provede se 8 cviků, kdy každý cvičíte 1 minutu, přijde pauza a jede se další cvik, konečné protažení...Tento fit test se dělá každých 14 dní, abyste viděli pokroky.

plyometric cardio circuit -trvá 42 minut, je tu hodně skákání (známé cviky), v menší míře jsou tu i kliky, posilování břišního svalstva.

cardio power & resistance - trvá cca 40 minut, tento workout mě bavil ze všech nejvíc. Klasické fázové rozehřátí (od pomalého po nejrychlejší). Více se tu posilují ruce.

cardio recovery - trvá 33 minut, oproti ostatním workoutům se nese v klidnějším duchu, je zde hodně protahování, ale taky dřepy, výpady, cviky na zpevnění core..

pure cardio& cardio abs -trvá 38 minut, dle mého jeden z nejtěžších tréninků prvního měsíce, neboť zde chybí 30 s pauzy, člověk po rozehřátí a stretchingu jede naplno až do konce cvičení, kdy přichází na řadu další stretching. Po pure cardio následuje kratší workout cardio abs (má kolem 16 minut), kde je lehké zahřátí, cvičení břicha v sedě, plank pozice a závěrečné protažení.

Recovery week
core cardio& balance - tento workout se jede, jak už jsem se zmínila celý týden (pro mne trošku nuda, ráda to střídám), přijde mi středně náročný, zapotíte se u toho, i zadýcháte, ale ne tak moc jak u předchozích tréninků. Když bych vynechala jeho četnost, tak se mi líbí, rychle utíká :)

Můj vytisknutý kalendář, miluju vybarvování odcvičených políček :)

Závěrečné hodnocení:
zatím se mi tento program opravdu moc líbí, jedno pro mne z nejlepších domácích cvičení, proto mu dávám 90% :)

10 komentářů:

  1. Já mám Insanity už odcvičeno a fakt je to super domácí program. A když jsem ho cvičila prvně, tak jsem fakt i zhubla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to je super, že jsi s ním měla výsledky :)

      Vymazat
  2. Tak to vypadá hustě,to musím vyzkoušet, i kdybych duši měla vypustit :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já u toho kolikrát duši málem vypustila :D, snad se bude líbit :)

      Vymazat
  3. vypadá to moc hezky,ale tohle bych nedokázala,takže smekám před tebou ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji :) No, chce to odhadnout dobu kdy si na to troufnout a hlavně se nepřecenit :) Nemusí člověk hned u prvního videa trhat rekordy :)

      Vymazat
    2. to máš zcela pravdu,ale ani tak nejde o rekordy jako,že by to člověk neuměl(dle cviků)a nemá na to kondičku

      Vymazat
  4. Insanity je opravdu super program. Líbí se mi na něm hlavně ta pestrost - každý den se cvičí něco jiného a neomrzí to :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Právě :) V tomhle směru je fajn i P90X3 (taky o něm později napíšu recenzi), tady si dá ale člověk víc do těla :)

      Vymazat
  5. Díky za recenzi :-) Taky si to někdy musím zacvičit :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za jakýkoliv komentář :), reaguji na ně zde na blogu.