Náš největší úspěch není v tom, že nepadneme, ale v tom, že vždy vstaneme, kdykoli padneme.

pátek 14. února 2014

Kynutá perníková bábovka s jablečnou náplní

Taky máte vždy velkou radost z něčeho, co vyjde dle vašich představ nebo co dokonce vaše představy předčí? To můžu říct o této bábovce :) Díky jablečné náplni to není žádná dusivka a s perníkovým těstem jde ruku v ruce :) Málokdo by si tipl, že se jedná o zdravou dobrotu :)
Kynuté těsto patří mezi mé favority a měla jsem chuť na něco perníkového, tak proč nezkusit perníkovou bábovku? :) S těstem se mi opravdu skvěle pracovalo (*plácá se po rameni*) :)
Dost zbytečných keců, jdeme na to:

Ingredience:
350 g celozrnné mouky (já použila špaldovou)
1 poctivá lžíce bílého jogurtu
1 lžička stevie
150 ml mléka (záleží na savosti mouky)
1 žloutek
1/2 kostky droždí (cca 20 g)
1 lžička třtinového cukru
2 lžičky perníkového koření
1-2 lžičky kakaa
špetka soli

Náplň:
3-4 jablka
skořice
hrst vlašských ořechů

Nejdříve si do misky nasypeme mouku, uděláme doprostřed důlek, kde rozdrobíme droždí, posypeme lžičkou cukru, zalejeme teplým (ne horkým!) mlékem a lehce zasypeme moukou. Necháme vzejít kvásek. Po vzejití kvásku přidáme zbylé suroviny a vypracujeme nelepivé těsto, které posypeme lehce moukou a dáme kynout na teplé místo na hodinku. Během této doby těsto jednou až dvakrát promísíme.


Těsto vyválíme na silnější placku, na kterou naneseme jablečnou náplň (vytvoříme ji rozmixováním surovin)


Placku zabalíme jako bychom tvořili závin

a přeneseme do formy na bábovku, kterou jsme si vymazali a vysypali kokosem. Necháme ještě cca 20 minut kynout.

Bábovku potom potřeme mlékem a dáme do vyhřáté trouby na 180 stupňů na cca 30-40 minut (zkusíme špejlí)

Po vytáhnutí bábovku opět potřeme mlékem.

Dobrou chuť!! :)

8 komentářů:

  1. plno zdravých dobrot chutná až hříšně! :) miluju perníkové věci, o potírání mlékem slyším prvně :) vypadá moc hezky!

    OdpovědětVymazat
  2. mňamky,hned teď bych si to dala a je jedno,že už je večer a dost pozdní hodina :D

    OdpovědětVymazat
  3. Do kynutého těsta se moc často nepouštím, ale tohle vypadá moc pěkně :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Krása, obdivuju TvojI dovednost a nápaditost!!

    OdpovědětVymazat
  5. Kombinace perníku a jablek si úplně dokážu představit na jazyku! :D Vypadá to skvěle:)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za jakýkoliv komentář :), reaguji na ně zde na blogu.