Náš největší úspěch není v tom, že nepadneme, ale v tom, že vždy vstaneme, kdykoli padneme.

středa 12. února 2014

Mýty o kávě část I.

Krásný zasněžený den,
taky jste si naivně mysleli jako já, že už se blíží jaro? :/ Pár předchozích dní tomu nasvědčovalo a dnes nastala krutá realita, ne, opravdu za námi zima ještě není, škoda :(
Už tu máme rubriku zabývající se čaji, tak proč nevymyslet i něco pro kávu? Sice nejsem kávový závislák, ale článek v Epoše mě navnadil, tak proč nevěnovat takový miniseriál mýtům o kávě. Zase bude člověk o něco chytřejší :) Je mi jasné, že 100 lidí 100 názorů a najde se mnoho studií, co něco potvrdí a zase mnoho, co to zároveň vyvrátí, takže tento článek berte s rezervou :) Opravdu čerpám informace jen z Epochy.
Začneme takovou perličkou, průměrný Čech vypije ročně 4 kg kávy :) No nevím, kdo ji pije za mne, přiznejte se!! :D Nedalo mi to a podívala jsem se blíže na průměrnou spotřebu ve světě a finové mají pomyslnou zlatou příčku s 12 kg kávy, na druhém místě je Norsko s 9,9 kg kávy a bronzovou příčku obsadil Island s 9 kily. Co se týče naších sousedů, v Polsku je průměrná spotřeba kávy na osobu 2,4 kg, na Slovensku 4 kg jako u nás, v Německu 6,4 kg a v Rakousku 6,1. Jestli to někoho zajímá více, celá tabulka je zde: http://jaknakavu.eu/o-kave/aktualni-celosvetova-rocni-spotreba-kavy-na-jednoho-obyvatele/.
Jak z nadpisu vypovídá, stěžejní v tomto článku budou mýty o kávě a jejich vyvracení. Dnes vás seznámím hned se dvěma mýty (přeci jen vám nevyžvaním hned vše, žejo a nepotřebuju abyste u toho článku usli, zčneme tedy zlehka :)

1. Káva škodí zdraví
Jedná se o jedno z nejstarších a nejrozšířenějších mýtů o kávě vůbec. Hlavním argumentem bývá pověra, že kofein obsažený v kávě enormně zvyšuje krevní tlak, což má prý vést k infarktům či mozkovým mrtvicím. Jedná se o nesmysl? Ano, kofein naopak příjemně budí a stimuluje. Když si přesně v 8:00 poprvé usrknete jakékoliv kávy, tělo začně vstřebávat kofein během 30 minut a působí po dobu 2 až 5 hodin. 

zdroj:http://zena.centrum.cz
Kávová zrna obsahují cca 200 složek s antioxidační aktivitou, jenž chrání buňky před volnými radikály. V kávě se jich nachází dokonce více než v jinýh potravinách (jako je ovoce a zelenina). "Při konzumaci čtyř až pěti šálků kávy do sebe dostanete více antioxidantů, než kdybyste snědli půl kilogramu ovoce nebo zeleniny", vychází závěr z lékařských zpráv. Antioxidanty jsou nuté pro prevenci proti závažným nemocem, neboť ochraňují kardiovaskulární systém. Lékaři tvrdí, že až 70% přijatých oxidantů za den může pocházet z kávy. "Jde o to, že člověk by neměl vypít 20 a více káv denně. Také není zdravé, když budete denně jíst 20 až 30 banánů", říká Vance Matthews ze Západoaustralského institutu pro zdravotní výzkum.

2. Káva není vhodná pro těhotné a kojící ženy
Díky silným povzbuzujícím účinkům není káva ve větším množství vhodná pro:
zdroj: http://www.bonella.cz/
  • ženy v těhotenství - existuje nebezpečí narození miminka s nižší porodní váhou
  • pro kojící ženy - kofein lehce přechází do mateřského m léka diky čemuž jsou následně děti hyperaktivní
Co se týče tohoto mýtu, jde o to, že kofein se poměrně rychle vstřebává do těla (v játrech pak metabolizuje na více než 25 různých látek). Současně proniká přes placentární bariéru a také do mateřského mléka! Zlepšuje vnímání, mírně prohlubuje a urychluje dýchání, krátkodobě zvyšuje srdeční činnost a nevýrazně i krevní tlak. To všechno se dostává i do dítěte, ovšem prý v takových hodnotách, že nejsou nebezpečné. Francouzská doktorka Astrid Nehligová již léta opakuje: "Musíme si uvědomit, že káva není jenom kofein. Jeden dva šálky kávy mamince rozhodně neublíží!" Novodobé studie prokázaly, že menší množství kávy (do 150 mg denně) nemá na vývoj plodu žádný negativní vliv. Při kojení doporučují lékaři povolenou dávku o výši 200 mg. (pro informaci: 5 šálků denně odpovídá asi 300 mg). Tento názor podporuje i Andreas Christman, obchodník s kávou: "Z jedné porce kávy, která má 2% kofeinu, se vylouhuje u espresa maximálně 10%", vysvětluje Andreas. "Váš šálek kávy bude obsahovat pouze 0,2% kofeinu." 

Držme se tedy obecného hesla: všeho moc škodí :), ne že vyměníte všechno ovoce a zeleninu za kávu!! :D


Co vy a káva? Jste závisláci? :) Které dáváte přednost?

10 komentářů:

  1. Já si bez kávy neumim představit den a pravda je ,že si delam silnejsi a silnejsi =D

    OdpovědětVymazat
  2. káva mi neskutečně voní, ale nechutná, myslím si že trocha kvalitní kávy nikomu neuškodí :)

    OdpovědětVymazat
  3. Já si dávám kávu jednou denně, když vůbec. :) Nejsem na ní nijak závislá, to jsem spíš na čaji. :D

    OdpovědětVymazat
  4. ze začátku jsem kávu moc nemusela,ale jak jsem začala hubnout,tak se stala mojí součástí a když jí nemám, tak jsem slabá,takže si tím zvyšují krevní tlak

    OdpovědětVymazat
  5. bez kávy neexistuju, bez kávy můj den nemůže začít. Piju 100% arabicu a nebo si udělám do Tassima. Miluju ristreta-picolla,malé silné kafé a vypiju tak 2 denně. Byly časy, kdy jsem vypila v pohodě i 6-7,ale to jsem měla práci, kde to jinak nešlo. Ale polepšila jsem se a mám už i dny bez kávy ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Ja se snazim pres rok nepit (1 denne xD) ale pak o zkouskove to jsou treba 4 hodne silne denne a pak prijde i na kofeinove tablety

    OdpovědětVymazat
  7. Ach né, článek o kávě! Tu nepiju :D
    Ale ne, početla jsem si, i když jde téma mimo mě. :) Osobně doufám, že ke kávě nenavyknu, děsí mě, že bych se pak bez ní už nenastartovala (tak jako moji rodiče :D).

    OdpovědětVymazat
  8. Já dřív kafe nepila vůbec, ale teď ho mám každý den minimálně 2x:) hlavně mi pomáhá před cvičením, jako zdroj energie a také si ho dávám, když mám chuť na něco dobrého:D Nicméně asi by se to s kávou nemělo přehánět, ostatně jako s ničím, i 4-5 šálků denně už mi přijde ažaž

    OdpovědětVymazat
  9. miluju kafe! a ráno nesmí chybět <3

    OdpovědětVymazat
  10. Pěkný článek :-) A souhlasím s tebou, všeho s mírou... káva je fajn, ale nesmí se to přehánět.

    OdpovědětVymazat

Děkuji za jakýkoliv komentář :), reaguji na ně zde na blogu.