Náš největší úspěch není v tom, že nepadneme, ale v tom, že vždy vstaneme, kdykoli padneme.

úterý 4. února 2014

Křupavé polentové hranolky

Krásný prosluněný den přeji,
dnes jsem chtěla psát článek o něčem jiném, ale po tom co jsem si k obědu připravila polentové hranolky, změnila jsem názor :) Taky vás nebaví stále jíst jen rýži, těstoviny, brambory a hledáte různé recepty na neklasické obědové přílohy? Polenta je potom velmi dobrá volba :)
Jedná se vlastně o kukuřičnou kaši, která se dá všestranně využít. Našla jsem recepty jak nasladko (buchty, kaše), tak i naslano (ráda ji třeba zapékám s masem a zeleninou, slané kaše k masu atd.).
Dnes jsem z ní dělala hranolky. Zkoušela jsem je kdysi, ale moc mě nezaujaly...Rozhodla jsem se jim dát druhou šanci a ještěže tak :) Příprava je rychlá, na suroviny vůbec náročná, akorát samotné dopékání zabere trochu více času.
Jdeme na to tedy:
80 g kukuřičné polenty
200 ml vody
sůl, pepř, česnek (dala jsem 2 stroužky)
20 g sýru (použila jsem eidam)

Nejdříve jsem si nasucho opražila polentu, až se rozvoněla, tak jsem ji zalila vodou a vařila (maximálně 3-5 minut, záleží ale na tom, jakou máte polentu). Do směsi jsem protlačila česnek, dala nastrouhaný sýr a dochutila (vznikne opravdu hodně hustá kaše)

Směs jsem přendala do pekáčku na pečící papír.

Až směs pořádně vychladla, nakrájela jsem kaši na hranolky a dala do trouby na 200 stupňů. Pekla jsem ji dozlatova 45 minut.

A tady jsou již hotové hranolky.

Můj dnešní oběd spolu s vepřovou kýtou (opravdu nejím jen kuřecí :) se zeleninou a žampiony.

A co vy a polenta? Máte ji rádi? Jak ji nejčastěji připravujete?

18 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Vyzkoušej, čerstvé jsou opravdu krásně křupavé :)

      Vymazat
  2. mě se nepovedly, ale dám jim další šanci :) mňam

    OdpovědětVymazat
  3. tak to vypadá skvěle! Určitě je vyzkouším! Děkuji za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš vůbec zač, snad budou chutnat, já jsem nadšená :)

      Vymazat
  4. Někdy je zkusím :-) Polentu jsem zatím jedla jako kaši - na sladko i na slano a moc mi chutná :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já ji nasladko ještě nezkoušela, musím někdy napravit :)

      Vymazat
  5. je na co se těšit,zklamaná určitě nebudeš :)

    OdpovědětVymazat
  6. vypadá to hezky :) polentu doma nejim

    OdpovědětVymazat
  7. Hmm, to vypadá opravdu zajímavě:-))
    Ajka

    OdpovědětVymazat
  8. To vypadá dobře, možná někdy vyzkouším. :) Jo, je to krásný citát, myslím, že si ho někde napíšu. :) a děkuju :)

    OdpovědětVymazat
  9. Tééda udělala jsem si hranolky dneska na oběd a byly luxusní!! Je pravda, že jsem je pekla,jako ty 45 minut,ale počkala jsem si a byla do delikateska!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jéé, tak to mě neskutečně těší :) Jsem neodolala a dnes si je udělala znovu O:) :D, opravdu mňam.

      Vymazat
  10. Tyhle zdrave alterntivy jsou supr !

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím :) Ještě je zkusím otestovat na příteli :D

      Vymazat
  11. Polenta, polenta, všichni o ní mluví, určitě je výborná, musím vyzkoušret :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vyzkoušej, tyhle hranolky vážně stojí za to :)

      Vymazat

Děkuji za jakýkoliv komentář :), reaguji na ně zde na blogu.