Náš největší úspěch není v tom, že nepadneme, ale v tom, že vždy vstaneme, kdykoli padneme.

úterý 21. ledna 2014

Jáhlový koláč s jablky a drobenkou

Krásný den,
doufám, že se máte všichni fajn :) Já si dávám oraz od diplomky (občas je to třeba) a přicházím k Vám s receptem na jáhlový koláč, který je opravdu úžasný a rozplývá se na jazyku. K jeho tvorbě je zapotřebí jen pár ingrediencí, které věřím, že máte všichni většinou doma a když ne, jsou lehce k sehnání. Jestli Vás nebaví dokola péct klasické buchty, koláče, tak určitě vyzkoušejte tento recept. Ráda bych ještě zdůraznila, že jáhly obsahují vysoké množství fosforu, dále hořčík, měď, vápník a vitaminy B. Jáhly působí proti depresím a únavě (což se opravdu hodí :), léčí žaludek, slinivku i slezinu a jsou vhodné při cukrovce (zdroj: http://www.slunecnice-cb.cz/). Takže pojďte udělat něco pro své zdraví :D


Na korpus budeme potřebovat:
250 g jáhel v suchém stavu
hrst rozinek
2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
dle chuti sladidlo

náplň:
4-5 jablek (množství záleží na vás)
skořici

drobenka:
2-3 polévkové lžíče cottage (lepší hutný než tekoucí)
50 g vloček
50 g špaldové celozrnné mouky (nebo jiné)
50 g vlašských ořechů
trochu cukru (já dala špetku stevie)

Nejdříve propláchneme jáhly ve vlažné vodě (neproplachuji je 3krát vroucí vodou, abych z nich nedostala vitamíny a minerály a hořké jsem je ještě neměla) a vložíme do hrnce s vroucí vodou a rozvaříme je na kaši. Do trochu vychladlé kaše přidáme  hrst rozinek, sladidlo (stévii, med atd.), žloutky a vyšlehaný sníh z bílků. Směs uhladíme do dortové formy vyložené pečícím papírem.


Na jáhlový korpus poklademe nastrouhaná jablka smíchaná se skořicí.

A posypeme drobenkou (suché ingredience dáme do mixéru a rozemeleme, smícháme poté s cottagem)

Pečeme v troubě na 180 stupňů 45 minut až hodinu.

 Dobrou chuť :)
  

16 komentářů:

  1. Jáhly mě tedy nikdy neoslovily. Kdysi jsem z nich zkoušela podobný koláč, ale můj žaludek to nedal. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Přitom mi nepřijde, že by měly jáhly nějakou výraznou chuť :) Každému sedne něco jiného :)

      Vymazat
  2. Dobrá chuť je tu určitě na místě. Vypadá to skvěle!

    OdpovědětVymazat
  3. Moc chutný recept :)až budu mít čas ráda si ho taky vyzkouším:)

    OdpovědětVymazat
  4. Mnaaaam,to mi připomíná,že jsem až nestydatě dlouho nic neupekla! Tak děkuji za inspiraci:) a odpočinout sibod práce je potřeba!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím, i když mi přijde, že odpočívám až moc O:) :D
      A nemáš zač :)

      Vymazat
  5. Vypadá parádně :-)
    Jáhelník jsem ještě nezkoušela, ale tenhle recept se mi moc líbí :)
    A oraz do diplomky je třeba! :D

    OdpovědětVymazat
  6. Mnam vypada krasne :)

    OdpovědětVymazat
  7. Vypadá to na dobrý receptík, jen vynechám špaldovou mouku a dám nějakou bezlepkovou a bude to fajn bezlepková záležitost. Dík za tip.

    OdpovědětVymazat
  8. Já mám jáhly ráda a proto si tento koláč udělám a myslím, že s meruňkami místo jablíček, bude bomba a nebo i švestky...myslím, že jakékoliv ovoce a jáhelník jsou zdravá záležitost lepší než bílá mouka a jistě vydrží i v lednici na později :-)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za jakýkoliv komentář :), reaguji na ně zde na blogu.