Krásný den,
doufám, že se máte všichni fajn :) Já si dávám oraz od diplomky (občas je to třeba) a přicházím k Vám s receptem na jáhlový koláč, který je opravdu úžasný a rozplývá se na jazyku. K jeho tvorbě je zapotřebí jen pár ingrediencí, které věřím, že máte všichni většinou doma a když ne, jsou lehce k sehnání. Jestli Vás nebaví dokola péct klasické buchty, koláče, tak určitě vyzkoušejte tento recept. Ráda bych ještě zdůraznila, že jáhly obsahují vysoké množství fosforu, dále hořčík, měď, vápník a vitaminy B. Jáhly působí proti depresím a únavě (což se opravdu hodí :), léčí žaludek, slinivku i slezinu a jsou vhodné při cukrovce (zdroj: http://www.slunecnice-cb.cz/). Takže pojďte udělat něco pro své zdraví :D
250 g jáhel v suchém stavu
hrst rozinek
2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
dle chuti sladidlo
náplň:
4-5 jablek (množství záleží na vás)
skořici
drobenka:
2-3 polévkové lžíče cottage (lepší hutný než tekoucí)
50 g vloček
50 g špaldové celozrnné mouky (nebo jiné)
50 g vlašských ořechů
trochu cukru (já dala špetku stevie)
Nejdříve propláchneme jáhly ve vlažné vodě (neproplachuji je 3krát vroucí vodou, abych z nich nedostala vitamíny a minerály a hořké jsem je ještě neměla) a vložíme do hrnce s vroucí vodou a rozvaříme je na kaši. Do trochu vychladlé kaše přidáme hrst rozinek, sladidlo (stévii, med atd.), žloutky a vyšlehaný sníh z bílků. Směs uhladíme do dortové formy vyložené pečícím papírem.
Na jáhlový korpus poklademe nastrouhaná jablka smíchaná se skořicí.
A posypeme drobenkou (suché ingredience dáme do mixéru a rozemeleme, smícháme poté s cottagem)
Pečeme v troubě na 180 stupňů 45 minut až hodinu.
Dobrou chuť :)
Jáhly mě tedy nikdy neoslovily. Kdysi jsem z nich zkoušela podobný koláč, ale můj žaludek to nedal. :D
OdpovědětVymazat:D Přitom mi nepřijde, že by měly jáhly nějakou výraznou chuť :) Každému sedne něco jiného :)
VymazatDobrá chuť je tu určitě na místě. Vypadá to skvěle!
OdpovědětVymazatDěkuju :)
VymazatMiluju jáhelník:)
OdpovědětVymazatMoc chutný recept :)až budu mít čas ráda si ho taky vyzkouším:)
OdpovědětVymazatVyzkoušej :)
VymazatMnaaaam,to mi připomíná,že jsem až nestydatě dlouho nic neupekla! Tak děkuji za inspiraci:) a odpočinout sibod práce je potřeba!
OdpovědětVymazatSouhlasím, i když mi přijde, že odpočívám až moc O:) :D
VymazatA nemáš zač :)
Vypadá parádně :-)
OdpovědětVymazatJáhelník jsem ještě nezkoušela, ale tenhle recept se mi moc líbí :)
A oraz do diplomky je třeba! :D
Děkujíí :)
VymazatMnam vypada krasne :)
OdpovědětVymazatNejen vypadá, i skvěle chutná :)
VymazatVypadá to na dobrý receptík, jen vynechám špaldovou mouku a dám nějakou bezlepkovou a bude to fajn bezlepková záležitost. Dík za tip.
OdpovědětVymazatSnad bude chutnat :)
VymazatJá mám jáhly ráda a proto si tento koláč udělám a myslím, že s meruňkami místo jablíček, bude bomba a nebo i švestky...myslím, že jakékoliv ovoce a jáhelník jsou zdravá záležitost lepší než bílá mouka a jistě vydrží i v lednici na později :-)
OdpovědětVymazat