Krásný slunečný den :),
jakpak se máte takhle při pondělku? Dlouho jsem nepřišla s žádnou potravinou :), proto to hodlám hned napravit. Dnes mám pro vás článek o lahůdkovém droždí (prosím neplést si s normálním droždím na pečení).
Co je vlastně lahůdkové droždí? Jedná se o sušené vločky droždí se 7% výtažkem sladu (proto je mírně nasládlé) a pokrmům dodává vynikající novou chuť. Sušené lahůdkové droždí nelze používat ke kynutí, neboť je tzv. inaktivované (není aktivní). Nemá kvasicí účinek a proto nenarušuje střevní flóru a nezpůsobuje poruchy trávení. K čemu je tedy vhodné? Používá se k ochucování polévek, omáček, pomazánek a zejména zeleniny (jak syrové, tak i tepelně upravované).
Lahůdkové droždí obsahuje:
- velmi kvalitní bílkoviny,
Zdroj: http://health-food-sport.blogspot.cz/ - minerální látky,
- stopové prvky,
- nukleotidy,
- volné aminokyseliny, díky kterým se používají na zvýšení biologické hodnoty jídla
- thiamin (B1) - podporuje srdeční a nervovou činnost
- riboflavin (B2) - pro zdraví a krásu pokožky, zraku a trávicího ústrojí
- niacin (B3) - skvělý pro pokožku, trávicí ústrojí i nervovou soustavu
- chrom, který pomáhá udržovat stabilní glykémii
Hodnoty lahůdkového droždí na 100g:
1025 KJ
46 g bílkovin
36 g sacharidů
6 g tuků
(zdroj: http://www.bio-life.cz/clanky/zdrave-potraviny/lahudkove-drozdi.html)
Co vy a lahůdkové droždí? Znáte? Používáte? Já ano a moc mi chutná :)
Znám ze zahraničních blogů, kde ho s oblibou používají vegani:)
OdpovědětVymazatA je také na mém seznamu, co příště pořídit ve zdravé výživě:)
Používám :-) super zdroj vitaminu B
OdpovědětVymazatdíky za pochvalu:)
OdpovědětVymazatjj,souhlasím,mám stejný názor ;)
je to moc dobré,občas jsem to měla a není nic lepšího :)
OdpovědětVymazatTak tohle je pro mne absolutní novinka, ale vypadá to velmi dobře :-)
OdpovědětVymazat