Náš největší úspěch není v tom, že nepadneme, ale v tom, že vždy vstaneme, kdykoli padneme.

pátek 7. února 2014

Celozrnná bublanina aneb vzpomínáme na léto

Není nad to přes zimu (i když co je tohle za zimu :) vzpomínat na teplé jarní a letní dny :)...Už aby to bylo zase zpět, spousta turistických výšlapů (plánujeme 4 turistické závody, jupí), běhání, výletů, grilování a nesmím zapomenout na chutné ovoce a zeleninu, přes zimu to prostě není ono. K mým letním stálicím patří tahle bublanina, která je nejlepší s čerstvýma jahodama, borůvkama, švestkama, blumama a nevím čím vším ještě :)...Dnes mi nezbývalo nic jiného než se spokojit s domácími zavařenými broskvemi (které se mi trošku na bublanině scvrkly :D), příště kašlu na kostičky a půjdu rovnou do půlměsíčků :)

Ingredience:
400 g prosáté celozrnné mouky (použila jsem 200 g pšeničné a 200 g špaldové) - záleží na velikosti plechu
2 vejce (bílky a žloutky zvlášť)
1 kypřící prášek
1 lžička sody
300  ml vody
1 bílý jogurt (150 ml)
necelá lžička stévie (či jiného sladidla = vždy mám na mysli med, třtinový cukr atd., žádná umělá sladidla!!)
ovoce dle chuti (v mém případě již výše zmíněné broskve) plus dle chuti skořice (nemusí být)

Mouku si nejdříve prosejeme, přidáme k ní kypřící prášek, sodu, sladidlo, žloutky, vodu, jogurt a vypracujeme těsto. Z bílků si vyšleháme tuhý sníh a zapracujeme do těsta. Směs vylejeme na plech, poklademe ovocem, posypeme skořicí a dáme péct do trouby na 180 stupňů na 30-40 minut (pro jistotu zkoušejte špejlí, zda se těsto již nelepí).


Jakou bublaninu nejčastěji připravujete vy? :)

19 komentářů:

  1. Taky se neuvěřitelně těším na jaro, léto, až zase bude hezky a teplo... zimu nemám vůbec ráda. Už jsem jedla hromadu různých buchet a koláčů, ale bublaninu ještě ne, abych se přiznala. Tudíž se mi tvůj recept určitě hodí! Díky :))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se shodneme, taky zimu nemám vůbec ráda :)

      Vymazat
  2. Vypadá pěkně! Dělám podobnou s borůvkami!:-)

    OdpovědětVymazat
  3. moc chutné:) doma děláme obdobně s třešněmi nebo jablky :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mi připomnělo, že jsem ji vlastně dělala i s višněmi a byla moc dobrá :)

      Vymazat
    2. ona je podle mě bublaniny dobrá se vším,když to člověk umí udělat :)

      Vymazat
    3. To určitě, ale přeci jen má člověk většinou nějaké ovoce více oblíbené než jiné :)

      Vymazat
  4. Vypadá parádně. Někdy vyzkouším. Broskvovou jsem ještě neměla. :)

    OdpovědětVymazat
  5. Waw,tak ta se ti teda vážně povedla! Určitě na víkend upeču. Koupila sem teď mraženou směs lesního ovoce-no nic se nevyrovná natrhanému čerstvému,co si budeme povídat,ale zkusím to s ním, určitě mi bude chutnat! Díky za tip.Dash

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju :) Doufám, že si pochutnáš :)

      Vymazat
    2. nebudeš mi věřit,ale měla jsem na ni takovou chuť,že jsem ji právě dopekla:-D na zítřejší snídani bude žůžo.Snad to do rána vydržím

      Vymazat

Děkuji za jakýkoliv komentář :), reaguji na ně zde na blogu.