Náš největší úspěch není v tom, že nepadneme, ale v tom, že vždy vstaneme, kdykoli padneme.

čtvrtek 2. ledna 2014

Zelený čaj - jedná se opravdu o takový zázrak?

Krásný den,
přícházím dnes s dalším článkem, tentokrát se budu věnovat zelenému čaji. Snad každý z nás ví, že je mu připisována celá škála pozitivních účinků, víte však na co vše je dle studií dobrý?

Zelený čaj:
  • je bohatý na látky, jenž účinně brání tvorbě zubního kazu
  • je účinný při onemocnění dásní
  • způsobuje zpomalení růstu bakterií typu streptococcus mutans
  • prokazatelně snižuje hladinu cholesterolu v krvi
  • přispívá k ochraně organismu před zhoubnými nádory
  • přispívá ke snížení tělesné váhy
  • posiluje krevní stěny
  • snižuje cukr v krvi
  • má příznivé učinky v boji proti bakteriím a virům
  • má protialergické účinky
  • má protizánětlivý účinek - likviduje totiž látky, které jsou produkovány zánětlivými buňkami a které mají na organismus škodlivý vliv
  • má antistresové účinky
  • oddaluje stárnutí díky obsaženému vitamínu E zpomaluje degeneraci buněk, tedy i stárnutí
  •  napomáhá soustředění, což souvisí s povzbudivými účinky kofeinu, také díky nim posiluje koncentraci a duševní výkonnost
  • posiluje funkci jater
Je třeba zdůraznit, že výzkumy prokázaly i velice slibný vliv užívání zeleného čaje na prevenci rakoviny žaludku, prsu, jícnu, slinivky, střev a prostaty, ale také na snížení množství výskytu kožních nádorů vyvolaných ultrafialovým zářením. Zajímavá je také skutečnost, že prokazatelně prospěšně působí zelený čaj proti vzniku metastáz. Za povšimnutí mj. stojí  i jeho antioxidační účinky, které jsou až 7 x silnější než u čaje černého. Je známo, že antioxidanty brání zhoubnému účinku volných radikálů na buňky. Jedná se tak o účinnou prevenci proti mnoha chorobám, především tzv. civilizačním.
Co se týče samotné přípravy zeleného čaje, když ho necháme vyluhovat déle než obvyklým postupem 3 minut (zpravidla 6 minut), takto připravený čaj má sice ostrou až svíravou chuť, ale díky tříslovinám blahodárně působí na trávicí trakt, protože třísloviny na sebe vážou škodlivé látky a odvádějí je z těla. Těhotné, kojící ženy a děti by měly pít až druhý záliv zeleného čaje, díky již malému obsahu kofeinu a taninů. Zelený čaj by se měl pít neslazený a pokud možno bez mléka, podstatně totiž snižuje jeho léčivé účinky.
(zdroj: http://www.celostnimedicina.cz, http://www.oxalis.cz,http://www.zelenecaje.cz)

Věděla jsem, že se zelený čaj doporučuje pro jeho pozitivní účinky, ale že jich má až tolik :)...Je to takový malý přírodní zázrak, takže kdo ho do dnešních dní nepil, ať začne :)...Věřím, že sypaný je určitě kvalitnější a má blahodárnější účinky, ale já osobně se spokojím i se sáčkovým.

Co vy a zelený čaj? Pijete/nepijete? Jaký je váš oblíbený? Já si dávám skoro každé ráno jeden hrnek :) Mám v plánu časem udělat článek o mých oblíbených zelených čajích a že jsem jich měla už opravdu hodně. Teď jsem si koupila zelený čaj v opravdu zajímavých příchutích od značky Mistral, znáte?




21 komentářů:

  1. Já jsem ho ještě před půl rokem hrozně nesnášela. Vůbec mi nechutnal, ale když jsem si přečetla jeho účinky, rozhodla jsem se, že tu chuť budu muset překonat a teď ho vypiji za den i 2 litry. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Zajímavý článek,děkuji za něj. Já miluji jakékoliv čaje jsem do nich blázen mám doma dvě plné poličky. Nejvíce mi chutná právě zelený a bílý čaj. Zelených čajů mam doma několik variant např.zelený čaj s brusinkou, zelený čaj s broskvý,s citronem,s malinami, s ananasem, s liči ..... :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D tak tomu říkám opravdu široký sortiment zeleného čaje :D

      Vymazat
  3. Já piju, zvykla jsem si a jiný než zelený mi nechutná =D

    OdpovědětVymazat
  4. Mně zezačátku bez sladidel taky nechutnal, ale brzo si mě získal. :-) Piju sypané i pytlíčkové - hodně mi chutná s jahodami (Pikwick) nebo s opuncií (Grande). Značku Mistral nevím, jestli jsem někde viděla - kde jsi ho pořídla? Máta a malina zní lákavě.
    No a ten s jahodami v šampusu je hlavně slaďoučký po jahodách a krásně voní. :-) Chtěla bych letos vyzkoušet víc směsí porcovaných čajů. Stačí mrknout na web Oxalis a nevím, co vybírat. :-D
    Když čtu ty účinky, hned mám chuť si připravit další hrnek. :-))) Zkusím ho i louhovat nad těch pět minut.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kupovala jsem ho v Tescu v Brně, ale předpokládám, že bude snad v každém :)
      Na tom oxalisu je ale čajů :O No doufám, že o ostatních taky napíšeš nějaký ten článek, jestli je vyzkoušíš :)

      Vymazat
  5. Zelený čaj miluju, každý den min. šálek musí být :) Ale že by na mě měl tolik účinků, to teda nevím... určitě ne anistresový, já jsem nervák od rána do večera po hrnku zeleného čaje i litru :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem nervák :D Tak ono je třeba vše brát s rezervou :), jinak by člověk na zdravé stravě žil navěky :D s těma účinkama jednotlivých jídel..

      Vymazat
  6. Zelený čaj miluji, hlavně sypaný. Nejraději mám zelený čaj s jasmínem Hua Cha Wu Lu :) Brácha pracuje v čajovně, takže teď pořád objednává nějaké čaje, takže pořád ochutnávám nové a nové :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. jéé, ty se máš :)...nechceš mi na chvíli bráchu půjčit? :D

      Vymazat
  7. Já bohužel zelený čaj moc pít nemůžu, nesnese se s warfarinem, mohlo by mi to rozhodit srážlivost krve... ale mrzí mě to, když vidím všechna ta pozitiva :)

    OdpovědětVymazat
  8. Vždycky, když jdu do čajky, tak si zelený čaj dám (a že tam chodím hodně často! :D) a s tvým článek jsi mě akorát utvrdila v tom, že bych si zelený čaj měla koupit i domů :) Jestli o čajích někdy napíšeš článek, tak si z nich určitě některý vyberu! :D

    OdpovědětVymazat
  9. děkuji za tvé přání k novému roku ;)

    OdpovědětVymazat
  10. Já má ráda zelený čaj hlavně od Jemči!:)

    OdpovědětVymazat
  11. Piju a piju hoodně:D teď mám zrovna s aloe vera:)

    OdpovědětVymazat
  12. pijuu, všechny příchutě.. zvlášť mi chutnal s brusinkama, anebo od Lloydu s citrusovými plody :) po ránu jsem ale trochu prasák- dávám si černej, Irish cream, ale tak mooc mi chutná O:)

    OdpovědětVymazat
  13. Tak teď jsi mě tím nadpisem vyděsila :D Já ho piju každý den a fakt jsem se lekla, že na něm není něco v pořádku :D ufff, můžu si jít s klidem pro další hrneček :D

    OdpovědětVymazat
  14. Koupil jsem si půllitrový hrnek a do něj si každé ráno dávám "caj na chudnutí" :D a nebo matchatea. A hlavně matchatea mi chutná natolik, že již plánuju si dokoupit více japonských zelených čajů :)

    OdpovědětVymazat
  15. Já piju Jemča zelený čaj. Nejvíc mi chutná s ananasem, ale už ho dlouho nemůžu sehnat. :( a pak s jahodami. :)

    OdpovědětVymazat

Děkuji za jakýkoliv komentář :), reaguji na ně zde na blogu.