Náš největší úspěch není v tom, že nepadneme, ale v tom, že vždy vstaneme, kdykoli padneme.

sobota 4. ledna 2014

Proč NEjíst pod bazální metabolismus aneb čím méně tím lépe se opravdu nevyplácí

Krásný den,
také vás rozčilují časopisy plné všemožných diet a jídelníčků sestavených na příjem okolo 5000 kj? Fakt by mne docela zajímalo, jaký "chytrák" tuto magickou hranici vymyslel, potřeboval by za to řádně vyfackovat :(
zdroj: www.mimisleva.cz
Všem, kteří se zabývají zdravým životním stylem a chtějí si vylepšit svou postavu, vřele doporučuji zajít si na bodystat či Inbody (já se snažím chodit pravidelně aspoň dvakrát ročně, jestli někdo bude chtít, můžu naskenovat své výsledky). Od této hodnoty se aspoň člověk může odpíchnout. Hlavně se mi líbí, že se z uvedených hodnot zjistí, jak metabolismus dotyčnému funguje. Při různých měření prosím berte v potaz to, že je třeba aby byly snímače jak na nohou, tak i v rukou. Kašlete na výsledky jen z ručního měření či z váhy, kde se berou výsledky jen z poloviny těla a zbytek se průměruje.
Pro začátek by bylo asi vhodné zmínit, co vlastně bazální metabolismus je. Vím, že většina z vás to ví, ale přeci jen, opakování je matka moudrosti :))
Bazální metabolismus je hodnota, která zahrnuje energii potřebnou pro základní životní pochody v organismu. Laicky řečen jedná se o potřebnou energii pro náš organismus v klidovém režimu (jak fyzickém, tak psychickém). Další činnosti tuto hodnotu za den navyšují (chůze, přirozený pohyb, sport, duševní činnost). Z toho vyplývá vzorec: čím je člověk aktivnější = tím větší má energetickou spotřebu a může si tak dovolit jíst více :).
Bazální metabolismus ovlivňujě široká škála faktorů mezi které patří např. věk, pohlaví, tělesná teplota (o tom jsem ani nevěděla :), některé léky, genetické dispozice, množství tuku a svalů v těle aj.
Je třeba si uvědomit, že co člověk to originál, bazální metabolismus je individuální hodnota, proto nevěřte všeobecným jídelníčkům (viz. časopisy a jídelníček sestavený na určitou hodnotu pro širokou veřejnost je hloupost!).
Co udělají diety a hladovění s bazálním metabolismem a s naším tělem? Toť otázka, která trápí jistě nemálo žen.
Díky hladovění a dietám v těle dochází k tzv. katabolismu - jedná se o pochod v těle, díky kterému ochabují a mizí svaly (a to přece nechceme!!), současně s tím se snižuje síla, výkonnost a bazální metabolismus, který je mj. závislý i na svalové hmotě (jak jsem zmiňovala výše). Naše tělo je natolik chytré že jakmile zaznamená snížený energetický příjem, popř. hladovění, okamžitě se přepne do tzv. nouzového režimu (zpomalí metabolismus na minimum), tzn. do zásob se uloží téměř vše co zkonzumujeme, i to čeho by si jinak tělo ani nevšimlo. S tímto souvisí i jistě všem známý pojem jojo efekt. Tělo sníží díky drastické dietě hodnotu bazálního metabolismu, což má za následek skutečnost, že ačkoliv se člověk vrátí po nějakém čase na normální stravu, není schopen si stávající váhu udržet. I když tedy jí zdravě a dostatečně, osoba pomalu ale jistě přibírá, neboť tělo je stále vylekáno a v nouzovém režimu ukládá a ukládá. A začíná kolotoč diet, přejídání popř. normální stravy...

zdroj: prozeny.blesk.cz
Po každé neúspěšné dietě díky které člověk s námahou shodil nějaká ta kila, přibere vše zpět a ještě v průměru o 10% své váhy navíc. A to se přece vyplatí,ne? :)))
Jaké je tedy řešení? Chcete-li skutečně trvale zhubnout, je nutné nastartovat metabolismus tím, že zvýšíte podíl svalové hmoty, díky čemuž současně zvýšíte svůj BMR. Zároveň byste nikdy neměli na delší dobu jíst pod hodnotu vašeho bazálního metabolismu (ale samozřejmě zase ne příliš nad, protože tuto energii nemusíte vydat fyzickou aktivitou).  Zdroj: www.viviente.cz

Ve zkratce, bazální metabolismus je: 
  • individuální hodnota, pod kterou se nesmí jít
  • potřebná dávka energie pro fungování těla v klidovém režimu
  • hodnota, kterou je nutné navýšit dle aktivit jedince (jak fyzických tak psychických)

Další připomínky na závěr:
  • vykašlete se na diety ala 5000 kj, ale nechejte si raděj zjistit váš skutečný bazální metabolismus na bodystatu či inbody
  • nevěřte zázračným dietám, ale jezte zdravě a vyváženě
  • vyhýbejte se jojo efektu a nouzovému režimu, který jen uškodí vašemu tělu a zdraví
  • budujte svalovou hmotu, neboť ta vám zvyšuje hodnotu bazálního metabolismu 
  • NEPLATÍ rovnice čím méně člověk jí tím lépe!!!!!
  • souhlasím s výrokem, že ke krásnému, pevnému a štíhlému tělu se člověk musí projíst :)


zdroj: http://2.bp.blogspot.com

Volba je jen na vás :)

16 komentářů:

  1. Já jím když mám hlad a jím tak abych ho neměla. Dám si klidně něco dobrého a přiměřeně sportuju, to je pro mě nejlepší řešení =D

    OdpovědětVymazat
  2. Moc krásný článek!
    Měla by si ho přečíst spousta lidí v mém okolí. :/ Ti pořád tvrdí, že zhubneš tím, když nebudeš jíst a nenechají si to vymluvit.

    OdpovědětVymazat
  3. Trefně napsáno! Člověk všude čte že při hubnutí by si měl hlídat hranici 1200kcal a já si nedávno spočítala bazál, který mám cca 1700, a od té doby pod tuhle hranici vážně nejdu, ale třeba ti lidé, kteří se touto hranicí řídí, se musí asi hodně divit, že jím to hubnutí dlouhodobě nejde...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasím! Obzvlášť když je člověk ještě hodně aktivní, tak si kope hrob :(
      Je fajn, že ty jsi jedna z těch chytřejších :) a jdeš na to správně a rozumně.

      Vymazat
  4. Užitečný článek! :) Já tak nějak ignorovala bazální metabolismus proto, že jsem nebyla schopná akceptovat sebe jako skoro dospělou ženu, která zkrátka jíst potřebuje, které nestačí 3 hrášky.. která není tříletý prcek a která by tudíž neměla mít výčitky, když jí při hubnutí porce větší než má tříletý prcek. :/
    Takže věta "1200 je vhodná dieta pro sedící nesportující starší ženy a muže" se mi v hlavě osekala na "když budu jíst tolik, tak musím super zhubnout", což je vážně špatně... :(
    Doteď si moc nepřipouštím, že potřebuju jíst hodně, proto se těším na pondělní Inbody, kde bazál uvidím černé na bílém a nebudou výmluvy "ále, to je nějaká blbá kalkulačka" a podobně.. :)

    Opravdu super článek, škoda, že jsem ho nepotkala na začátek mého hubnutí, třeba bych už teď byla v top formě. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, děkuju za chválu, moc mě to potěšilo O:)
      Ve skupině L.training jsem už nějaký ten měsíc, takže vím, že jsi v těch správných rukou, nikdy není pozdě začít :) Držím palce :) A snad to Inbody dopadlo aspoň trochu dle tvých představ.

      Vymazat
  5. moc pěkně sepsané,je to pravda,méně jíst se opravdu nevyplácí

    OdpovědětVymazat
  6. A proto jsem si začala počítat příjem. Bojím se hodnoty pod bazál, člověku se to šíleně vymstí. Vždycky, když si vzpomenu na svůj život před rokem, kdy jsem hranici bazálu viděla opravdu z velké dálky a jaké to mělo následky na svalovou hmotu i další věci, je mi z toho na nic. Takovýhle časopisy, to bych normálně zakázala vydávat, protože psát to mohou jen lidi, co tomu rozumí, a když tomu rozumí, tak přece nikdy nenapíšou takové bláboly :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsem si říkala to samé, že bych to zakázala :/ Ale bohužel člověk s tím asi nic neudělá :(

      Vymazat
  7. Moc hezký článek :-) Já jsem bohužel nedávno zjistila, že mám bazál dost malý, tak jsem musela zmenšit porce...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To je mi líto :( Ale věřím, že si ho správnou stravou a pohybem nakopneš :)

      Vymazat
  8. Jj, jíst pod bazální metabolismus se nevyplácí.
    Od malička jsem byla silnější (hlavně geny po tátovi a mamce) a tak jsem vždy byla terčem šikany, posměšků, znaleckých rad "Necpi se, nejez sladké,....sportuj" a k čemu to vedlo?
    Je mi 20 let, z nadměrného sportování (házená, flotbal,...) mám vymleté kolenní a ramenní klouby, z podvýživy mám zničené zažívání, atd.
    Takže sice mám svalnatou postavu, ale taky váhu 100kg a za den do sebe dokážu nasoukat kvůli mnohaletým problémům s anorexií a bulimií stravu o kalorické hodnotě od 4 000 do 5 000kJ, přitom jen můj bazální metabolismus je přes 7 100kJ!

    OdpovědětVymazat
  9. Dobrý den, chci se zeptat co mám dělat, když mě ta hodnota i přes výpočty vychází pod můj bazální metabolismus?
    BMR mám 5648 kJ, necvičím. A když s tímto číslem pak počítám a počítám vyjde mi 5060 kJ!
    Prosím poraďte, co mám dělat ?

    OdpovědětVymazat

Děkuji za jakýkoliv komentář :), reaguji na ně zde na blogu.