Náš největší úspěch není v tom, že nepadneme, ale v tom, že vždy vstaneme, kdykoli padneme.

čtvrtek 23. ledna 2014

Domácí máslo z para ořechů

Až na pár výjimek neznám ve svém okolí snad nikoho, kdo by neměl rád ořechová másla :)...Mezi takové stálice můžeme zařadit určitě arašídové máslo :) (už jsem se též dozvěděla tu velkou novinku, že od pondělí bude v Lídlu americký týden, tak šup šup pro máslíčka :).  Už jste si nějaké zkoušeli vyrobit doma? Já se dříve pokoušela o mandlové a bylo opravdu moc dobré. Jelikož mi v poslední době docela dost zachutnaly para ořechy, tak jsem si řekla proč nezkusit vyrobit máslo i z nich. A hle, povedlo se :) Musím také vyzdvihnout máslo z vlašských ořechů, kterým jsem byla obdarována ve vánoční "výzvě", v kaši s hruškou chutná opravdu neskutečně dobře (už aby bylo zase ráno O:).
Dnes bych ovšem chtěla věnovat více prostoru para ořechům, neboť mne velmi mile překvapily věci, které jsem o nich zjistila.
Para ořechy jsou bohaté na selen (1917mcg/100g), který v těle funguje jako antioxidant, jenž posiluje imunitu a likviduje volné radikály (snižuje tak riziko vzniku rakovinného bujení). Na základě vědeckého výzkumu bylo zjištěno, že dlouhodobý snížený příjem selenu v potravě nepříznivě ovlivňuje zejména kardiovaskulární systém (zvyšuje riziko infarktu myokardu a cévních onemocnění). Nedostatek selenu v potravě těhotných žen může nepříznivě působit na vývoj plodu. Za optimální dávku se v současné době pokládá kolem 60–200 mikrogramů selenu denně. Z běžné stravy je téměř nemožné získat dostatek selenu, proto jsou para ořechy vynikající volbou neboť jsou přírodním zdrojem s nejvyšším obsahem selenu.
Para ořechy dále obsahují významné množství vitamínu E a vitamínů skupiny B, antioxidanty a minerály, např. měď, hořčík, mangan, draslík, vápník, železo, fosfor, zinek, jsou také bohatým zdrojem mastných kyselin, čímž napomáhají snižovat „špatný cholesterol“ v krvi. Díky vysokému obsahu vitamínu B1 a jeho příznivému účinku na nervovou soustavu by para ořechy měli jíst i ti, kteří se snaží přestat kouřit.(zdroj: http://www.rawsuperfood.cz/)
Takže jaké z toho plyne "ponaučení"? Šup šup všichni do obchodu pro para ořechy a jde se vyrábět máslíčko :), co bychom přece pro své zdraví neudělali :)))

Recept je velmi jednoduchý:
dle chuti para ořechy (já použila cca 100-150 g, nevážila jsem)
špetka soli
dle chuti sladidlo (já použila cca 2 kl medu)

Nejprve jsem si na pánvi opražila nasucho ořechy do lehkého zhnědnutí a pak je rovnou šoupla do mixéru se špetkou soli a mixovala jako o život (taky to málem stálo zdraví mého "miláčka", kdybyste viděli jak se z něj chudáčka kouřilo)...Samozřejmě děláme pauzy, pokud si nechceme mixér úplně odrovnat. Po chvíli jsem přidala med a zase mixovala. Je možné použít i trochu oleje :)
A tady je můj výsledný výtvor:




Co vy a ořechová másla? Máte rádi? Jaké jste už vyzkoušeli?:)

24 komentářů:

  1. Mňam, to musí být dobrota :-)
    Všechny ořechy miluju a ořechová másla snad jetě víc!
    Arašídový je ale prostě jednička :) a v pondělí udělám nálet na Lidl :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D Myslím, že během pondělí budou všechna arašídová másla vyprodána :D

      Vymazat
  2. Para ořechy jsem měla jen jednou, a tedy neoslovily mě. :))
    Já zatím dělala jen arašídové máslo, ale chystám se také na mandlové. :))

    OdpovědětVymazat
  3. para jsou dobré, připomínají mi škvarky:D

    OdpovědětVymazat
  4. díky za palce :)moc mi pomohly:)

    OdpovědětVymazat
  5. To musí být moc dobré! :-) Já jsem zatím jiné než burákové másličko neměla, ale až budu doma a budu mít k dospozici mixér, určitě nějaké vyzkouším :-) Para ořechy mám ráda :-)

    OdpovědětVymazat
  6. strasne rada bych nejake vyzkousela,ale to bych musela mit poradny mixer:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám takovej mini mixér z lidlu a kupodivu to zvládl docela v pohodě :)

      Vymazat
  7. Teda to vypadá moc dobře. Já jsem včera dělala arašídové máslo z půl kila ořechů. Naštěstí mám výkonný mixér, tak mi nevybouchl v kuchyni :-) Udělala jsem ale děsnou chybu a to, že jsem to pak přesladila Stevií :-( Dnes jsem musela pro dalších 500g abych to zředila. A mám zásobu na půl roku :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D no já ze stévie měla strach, že to bude chutnat uměle, tak jsem tam šoupla med :)

      Vymazat
  8. Také bych ctěla zkusit nějaké domácí máslíčko-třeba mandlové :) Ale to bude muset počkat, až si pořídíme nový mixér, jelikož ten starých bych tím asi definitivně odrovnala :D Takže zatím se musím spokojit s Lidlem a Marks and Spencer :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrá volba :) takže taky bude v pondělí nálet na Lidl,jo?:D

      Vymazat
  9. Americký týden??bože děkuji za info, čekám na něj už rok!:D v pondělí budu stát před Lidlem a vykoupím jim to tam!
    para ořechy jsem ještě nejedla, ale někdy bych chtěla zkusit:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :D :D doufám, že s takovou to arašídové máslo budou zařazovat častěji :)

      Vymazat
  10. mňam, kde a za kolik kupuješ para ořechy? tak hrozně ráda bych si je dala, ale nikdy sem ještě nenarazila na slušnější cenu:/ domácí máslo už jsem zkoušela z mandlí, kokosu a taky arašídů, ale stejně to nikdy nebude, jak to kupované, ale třeba to mandlové se mi celkem povedlo;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. kokosové jsem ještě nezkoušela, to mám strach, že by můj mixér nedal...jsem někde četla, že je nejnáročnější na přípravu :) Bohužel s tím ti moc neporadím, dostala jsem přes 200g pytlík od taťky ke svátku :(, ale kupoval je ve zdravé výživě...kdysi jsem je vlastně kupovala v akci v Albertu...

      Vymazat
  11. Jaký výkon/příkon (nerozumim tomu) má ten mixér? Náš má 800W a nevím, zda by to zvládl..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jej, tak v tom se vůbec nevyznám :( Mám takovej mini mixér z Lidlu (takže předpokládám, že nejkvalitnější nebude)

      Vymazat
  12. Já jsem teda na chuť arašídovému máslu ještě nepřišla, občas do kaše, ale jinak ho do sebe nedostanu :) Mandové jsem ale ještě nezkusila a tohle vypadá moc dobře :)

    OdpovědětVymazat
  13. Dnes mi taťka koupil para ořechy a byly vynikající! Mňam.. Budu si je kupovat častěji ;)

    Nela z Beauty Charm

    OdpovědětVymazat

Děkuji za jakýkoliv komentář :), reaguji na ně zde na blogu.