Náš největší úspěch není v tom, že nepadneme, ale v tom, že vždy vstaneme, kdykoli padneme.

neděle 12. ledna 2014

Křenová omáčka s knedlíkem - česká klasika ve zdravém kabátku

Krásné nedělní ráno přeji,
myslím, že by bylo načase přidat i nějaký ten nesladký recept :) Taky vás nebaví jíst stále jen maso a k tomu přílohu? Co takhle si udělat super zdravou a chutnou omáčku? Dostala jsem na nějakou hroznou chuť (celkově přes zimu mám chuť na vydatnější jídla) a straaašně (už to bude několik let) jsem neměla křenovou omáčku. Tak jsem se pídila po tom, zda se dá uvařit i ve zdravější verzi a ono opravdu jde. Ačkoliv jsem měla zezačátku strach, co z toho nakonec vznikne :D, povedla se mi naprosto luxusní omáčka, kterou jsem rozhodně nedělala naposledy. Inspirovala jsem se na téhle stránce http://www.jimejinak.cz/ a zde: http://recepty.vareni.cz/ .

Ingredience:
1 opravdu velká petržel
2 velké cibule
křen (dala jsem čerstvý)
mléko dle chuti (dala jsem tak max. 3 lžíce)
sůl, ocet
horká voda/vývar


Nejdříve jsem si nakrájela na větší kusy cibuli a osmahla ji, poté jsem přidala petržel. Po pár minutách jsem zeleninu zalila horkou vodou a vařila do změknutí (trvá pár minut). Tuto směs jsem rozmixovala, přidala nastrouhaný křen, trochu mléka a nechala chvíli provařit. Dlouhým vařením prý křen hořkne, tak pozor na to! Měla jsem omáčku tak hustou, že jsem ji již nemusela zahušťovat :). Dochutila jsem solí a octem a omáčka je hotová. Opravdu rychlovka.

Knedlík:
140 g celozrnného chleba
1 vejce
trochu vlašských ořechů a mandlových plátků
sůl
méko
hodila by se i nějaká zelená bylinka, bohužel jsem neměla
alobal
kousek másla

Chleba jsem si nakrájela na kousky, přidala vlašské ořechy, mandle, sůl, žloutek a zalila trochou mléka. Z bílku jsem si umixovala sníh a přidala do hmoty. Alobal jsem si vymazala máslem a uplácala na něm z hmoty váleček a pořádně utáhla. Váleček jsem dala do hrnce s vroucí vodou a vařila 20 minut. Po vytáhnutí necháme knedlík trochu vychladnout a až potom odmotáme a nakrájíme.



Co vy a omáčky? Máte je rádi? Vaříte je?

Omluvte prosím barvu fotek, nemám moc kvalitní foťák a fotit zrovna taktéž moc neumím (což jde asi nejspíš vidět :D

3 komentáře:

  1. mňamky,vypadá to moc lahoďně a trochu mi to vzhledem připomíná omáčku,kuře na paprice:)

    OdpovědětVymazat
  2. tak to je opravdu super nápad na knedlík, sice sem nikdy nechápala potřebu babiček dělat knedlíky, ale jednou za čas a ještě ve zdravější verzi bych to klidně zkusila, křenovou omáčku sem ještě neměla, ale petržel miluji a dávám ji třeba i do bramborové kaše, tedy mix brambor a petržele;)

    OdpovědětVymazat
  3. ja omacky moc nemusim, doma sme ich nikdy nerobili, takze som im neprisla na chut :(

    Inak pozyvam na Nobilis Tilia giveaway, tu: http://biancaprincipessa.blogspot.sk/2014/01/novorocna-nobilis-tilia-giveaway.html

    OdpovědětVymazat

Děkuji za jakýkoliv komentář :), reaguji na ně zde na blogu.