Náš největší úspěch není v tom, že nepadneme, ale v tom, že vždy vstaneme, kdykoli padneme.

čtvrtek 13. března 2014

Fitfam bakers a tofu výzva (banánový tofu krém)

Tak musím pro začátek říci, že tahle výzva mi je bližší než ta předchozí :) Ačkoliv cesta k tomu, aby mi tofu chutnalo bylo docela dlouhá a trnitá (dobře, zbytečně to dramatizuju :D), prostě na první ochutnání nic moc, ale cestu jsem si k němu našla. Výhodou je, že existuje spousta druhů (jak jistě čtenáři  mého blogu vědí, nejvíce mi chutná a nejvíce pěji chválu na tofu česnekové, uzené a hlavně marinované, mňam!). Receptů s tofu člověk najde určitě mnoho (většinou na nějaké obědové variace či tip na večeři), ale já se do této výzvy rozhodla zařadit můj již zde uvedený banánový tofu krém. Se sladkým způsobem přípravy tofu se setkávám málokdy, tak proč vás neinspirovat k nějaké dobré svačině.

Zde je samotný recept:




pondělí 10. března 2014

Ovesný makovec provoněný pomerančem

Přeji krásný sluníčkový den,
hned je člověk více nabitý pozitivní energií a dobrou náladou, když mu počasí tak přeje :) Taky už se věnujete i venkovním aktivitám? Já už 3. týdnem chodím ráno běhat a jsem spokojená :), doufám, že se takové počasí udrží co nejdéle.
Teď však k samotnému nadpisu článku, dnes k vám přicházím s receptem na opravdu skvělou buchtu (i když v mém podání asi spíš chleba :D, nemám žádnou malou formu)

Suroviny:
1 hrnek ovesných vloček (rozemletých na mouku)
1/3 - 1/2 hrnku otrub (použila jsem rýžové)
1/2 hrnku mletého máku
1 vejce
1 větší mrkev
1 pomeranč
4 - 5 lžic jogurtu
1/3 hrnku vody
1-2 lžičky skořice
1-1,5 lžičky sody či prášku do pečiva
cukr dle chuti (já dala necelou lžičku stévie)

Nejdříve si smícháme ovesné vločky s otrubami, práškem do pečiva, stévií, mákem, skořicí, pomerančovou kůrou a najemno nastrouhanou mrkví. Poté přidáme šťávu z pomeranče, žloutek, vodu, jogurt, vyšlehaný bílek a vylejeme na pečící papír do libovolné formy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů cca 30-45 minut.
Makovec chutná skvěle třeba i nadrobený do jogurtu/tvarohu :) (ano, jsem barbar :D)




Doboru chuť! :)

pátek 7. března 2014

Domácí játrová paštika

Zase po pár dnech přicházím s dalším receptem na nějaké to dobré jídlo (jak jinak :)...Hned zezačátku musím říct, že nejsem milovnice jater a samotná játra nesním, i přes tuto skutečnost jsem se pustila do domácí paštiky. S výsledkem jsem opravdu spokojená a kam se na ni hrabou všechny ty kupované, které stejně než nějaké to maso (játra) obsahují (raděj pořádně nechci ani vědět co :D) nějaké fujtajbly. Recept je to velmi jednoduchý :)

Suroviny na srnčí hřbet:
400 g jater (já použila kuřecí, prý jsou chuťově nejméně výrazná)
1 cibule
2 stroužky česneku
1 lžíce lučiny
koření dle chuti
1 vejce
schwardzwaldská šunka (nebo slanina)

Postup je velmi jednoduchý játra a cibuli si nakrájíme na jemno a spolu s ostatními surovinami rozmixujeme (až na šunku). Šunkou či slaninou si vyložíme srnčí hřbet a nalijeme na ni směs. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů 40-50 minut.



Jak jinak než s výborným domácím chlebem :) A nebojte, jde krásně namazat.

Co vy a paštiky? Máte rádi, děláte i domácí? :)

pondělí 3. března 2014

Krémové těstoviny líné hospodyňky

Občas jsou dny, kdy se člověku nechce zrovna ve velkém vyvářet, přitom by se něco teplého do žaludku hodilo. Na základě takové situace a mé improvizace vznikl rychlý a opravdu chutný oběd.

Na 1 porci budeme potřebovat:
60-80 g těstovin 
1 malý pórek
balení cottage
já ještě použila kousek šmakouna, co mi zbyl (klidně můžete použít tofu nebo taky nic)

Uvařila jsem těstoviny, na pánvi jsem doměkka osmahla pórek se šmakounem. Směs jsem promíchala s těstovinami a do horké hmoty jsem zamíchala cttage :) Rychlé, jednoduché, výživné :)


Dobrou chuť :)!!

sobota 1. března 2014

Fitfam bakers II. téma

Musím říct, že tohle pro mne byla opravdu výzva :) Celer zrovna nepatří mezi mou oblíbenou zeleninu (ani celerové hranolky mi moc nechutnaly, ještěže mi je brácha skoro všechny snědl :D)...Přemýšlela jsem do jakého jídla ho zakomponovat, aby v něm neměl tak výraznou chuť...V poslední době mě zase začalo bavit si péct vlastní pečivo, tak proč ho třeba nešoupnout do chleba?  A byl to opravdu skvělý nápad, nejde tam chuťově vůbec poznat a díky němu je chleba krásně vláčný :)...A s čím si ho dát? Proč né třeba stylově s pomazánkou s řapíkatým celerem? :) (když už celerová výzva, tak se vším všudy :D)

Celerový chléb:
2 hrnky celozrnné žitné mouky
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
200-250 g najemno nastrouhaného celeru (syrového)
2 lžičky soli
hrnek vody (záleží na savosti mouky)
1 lžička sušeného droždí
2 hrsti semínek (já použila slunečnicová)

Postup je velmi jednoduchý, všechny suroviny smíchámé dohromady a v míse přikryté utěrkou těsto necháme kynout přes noc. Ráno těsto vyklopíme na vál, prohněteme a vytvoříme námi požadovaný tvar. Chleba necháme kynout pod utěrkou, předehřejeme si troubu na 225 stupňů, kam dáme hrnec s pokličkou nebo zapékací misku s víkem nahřát (záleží na vás, v čem chcete péct) po dobu půl hodiny. Nádobí vytáhneme a přesuneme tam chléb, který jsme ještě lehce pokropily vodou (předchází se ta k prý tvrdosti kůrky)...Takto zakrytý chléb dáme péct na 30 minut, po uplynutí doby sundáme pokličku/víko a dopékáme cca ještě 10-15 minut.
Pomazánka s řapíkatým celerem:
150 g našeho oblíbeného cottage
1/2 tvarohu
2 uvařená vejce natvrdo
2-3 stonky najemno nakrájeného řapíkatého celeru
koření dle chuti (u mne vyhrála klasika sůl, pepř)

Myslím, že postup psát nemusím :)






Jaký máte vy vztah k celeru? :)