Musím říct, že tohle pro mne byla opravdu výzva :) Celer zrovna nepatří mezi mou oblíbenou zeleninu (ani celerové hranolky mi moc nechutnaly, ještěže mi je brácha skoro všechny snědl :D)...Přemýšlela jsem do jakého jídla ho zakomponovat, aby v něm neměl tak výraznou chuť...V poslední době mě zase začalo bavit si péct vlastní pečivo, tak proč ho třeba nešoupnout do chleba? A byl to opravdu skvělý nápad, nejde tam chuťově vůbec poznat a díky němu je chleba krásně vláčný :)...A s čím si ho dát? Proč né třeba stylově s pomazánkou s řapíkatým celerem? :) (když už celerová výzva, tak se vším všudy :D)
2 hrnky celozrnné žitné mouky
1 hrnek celozrnné pšeničné mouky
200-250 g najemno nastrouhaného celeru (syrového)
2 lžičky soli
hrnek vody (záleží na savosti mouky)
1 lžička sušeného droždí
2 hrsti semínek (já použila slunečnicová)
Postup je velmi jednoduchý, všechny suroviny smíchámé dohromady a v míse přikryté utěrkou těsto necháme kynout přes noc. Ráno těsto vyklopíme na vál, prohněteme a vytvoříme námi požadovaný tvar. Chleba necháme kynout pod utěrkou, předehřejeme si troubu na 225 stupňů, kam dáme hrnec s pokličkou nebo zapékací misku s víkem nahřát (záleží na vás, v čem chcete péct) po dobu půl hodiny. Nádobí vytáhneme a přesuneme tam chléb, který jsme ještě lehce pokropily vodou (předchází se ta k prý tvrdosti kůrky)...Takto zakrytý chléb dáme péct na 30 minut, po uplynutí doby sundáme pokličku/víko a dopékáme cca ještě 10-15 minut.
Pomazánka s řapíkatým celerem:
150 g našeho oblíbeného cottage
1/2 tvarohu
2 uvařená vejce natvrdo
2-3 stonky najemno nakrájeného řapíkatého celeru
koření dle chuti (u mne vyhrála klasika sůl, pepř)
Myslím, že postup psát nemusím :)
Jaký máte vy vztah k celeru? :)
Vážně originální nápad na recept! :))
OdpovědětVymazatJá celer nejím, vlastně ho ani nekupujeme, takže vztah mám k němu neutrální. Zatím nemohu posoudit. :)) Ale výzva mě zaujala, tak třeba se hecnu a taky něco celerového vytvořím. :P
Vypadá to dobře :-) Taky se chystám dneska něco celerového zkusit :-)
OdpovědětVymazatDát ho do pečiva-to by mě vůbec nenapadlo! Originální a skvělý recept :) Já ráda řapíkatý celer jen tak chroupu samotný, hrozně mi chutná :D
OdpovědětVymazatFakt originální recept!! Děkujeme! :)
OdpovědětVymazatJsi moc šikovná :-) A obojí vypadá moc pěkně!
OdpovědětVymazatWow! Celerovou pomazánku miluji a s tím chlebem to musí být něco úžasného :)
OdpovědětVymazatTy jo, tak to je super nápad, to se ti fakt povedlo, já pořád přemýšlím, co z celeru udělat a nemůžu nic vymyslet.
OdpovědětVymazatmoc se ti to povedlo,gratuluji ti :)
OdpovědětVymazatvypadá to lákavě :)